De omgeving
Drenthe is verrassend mooi en heeft veel te bieden!

 

In de directe omgeving van de bungalows zijn vele mogelijkheden om te wandelen of te fietsen.

Het Doldersummerveld is een uitgestrekt vochtig heidereservaat, gelegen op de flank van het beekdal van de Vledder- en Wapserveensche Aa, ten noorden van Doldersum. Het veld maakt deel uit van het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Het natte heide­veld gaat aan de noord­zijde over in een hobbelig, voorma­lig stuif­zandgebied, waardoor er veel variatie is in bodemsa­men­stelling, water­huis­hou­ding en hoogtelig­ging. Dit blijkt ook uit de rijke afwis­seling van flora en fauna.

 

Over het Doldersummerveld is een gemarkeerde wandelroute uitgezet. Bij de schaapskooi aan de Heunderweg bevindt zich een klein informatiecentrum en is het startpunt van de wandelroute. Een van de fietspaden door het nationaal park voert over het Doldersummerveld. In de zuidoosthoek van het terrein bevindt zich een uitkijktoren.

 

Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is één van de grootste natuurgebieden van Nederland. In 2000 werd ruim 6000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden aangewezen als Nationaal Park. Het Drents-Friese Wold behoort tot de mooiste en belangrijkste natuurgebieden van Europa  en is daarom aangewezen als Natura2000 gebied.

Verder is er in de omgeving een verwarmd bosbad (Vledder) en een subtropisch zwembad (Steenwijk).

 

Drenthe heeft unieke, prehistorische Hunebedden en is door de oude dorpjes rijk aan sagen en legenden. Maar Drenthe heeft nog heel veel meer te bieden: natuurmonumenten, bossen, heidevelden, veengebieden en beekdalen.

 

Je kunt er eindeloos wandelen, fietsen, mountainbiken, paardrijden en golfen. Fietsen zijn te huur in bijvoorbeeld Diever en Vledder en kunnen indien gewenst ook naar de bungalow gebracht worden.

 

Ook is er veel te genieten op het gebied van musea, kunst en theater.

Weer of geen weer, voor kinderen is er veel te doen en te beleven in Drenthe. Van een avontuurlijke huifkartocht tot spelen in een immens grote, oude fabriek.

 

Kijk hier voor meer ideeën. Klik ze aan en ontdek Drenthe!

 

Doldersum is een klein esdorp en mogelijk ook het oudste dorp van de voormalige gemeente Vledder, nu deel uitmakend van de gemeente Westerveld. Het dorp telt een kleine 70 inwoners. Rondom de brink staan een tiental boerderijen, een café restaurant en een ‘Boekenhotel’. Voor de overige voorzieningen als winkels, dorpshuis, onderwijs en postkantoor zijn de Doldersummers aangewezen op Vledder, Diever of Steenwijk.

Het dorp grenst aan het Nationaal Park Drents-Friese Wold. De Vledder Aa en een heideterrein, in beheer bij de Stichting Drents Landschap, maken deel uit van dat park. De bovenloop van de Vledder Aa is in de jaren 2003 opnieuw ingericht. De in het begin van de jaren zestig gekanaliseerde beek heeft zijn oude loop weer teruggekregen. De rijke bovengrond is afgeplagd. Nu moet de natuur in het terrein tussen Doldersum en Wateren zich weer ontwikkelen.

Langs de weg van Vledder naar Doldersum liggen grafheuvels tussen de naaldbomen, genaamd ‘de generaal’ en ‘de majoor’, genoemd naar graaf Van den Bosch en majoor Van Swieten. 

 

Diever was vroeger hoofdplaats van het Dieverder dingspil, één van de zes rechtsgebieden waarin ‘De Olde Landschap’ was verdeeld. Nu is er de gemeente Westerveld bestaande uit het kerndorp Diever en nog een groot aantal dorpen en gehuchten. Aan de Brink van het centrumdorp staat de oude dingspilkerk, met als oudste deel de toren (gedeeltelijk uit de 12e eeuw, gedeeltelijk uit de 14e eeuw). Aan de oostzijde van de Bosweg ligt het vermaarde Openluchtheater, de speelplaats van Diever’s ‘Shakespeare’s Compagnie’.

 

Het natuurgebied rondom de bungalow in Doldersum was genomineerd voor de publieksverkiezing van 'het mooiste natuurgebied van Nederland'. Het Nationaal Park Drentsche Aa.
Deze vanuit een natuurlijke bron ontspringende beek de Aa ligt vóór het huisje en is lopend bereikbaar.

Wat is er te doen?

Actuele evenementen in Drenthe vind je via deze link: Agenda van Drenthe

Activiteiten rond de Drentsche Aa vind je via deze link: Activiteiten Nationaal Park Drentsche Aa


Drents-Friese Wold in augustus (foto: Columbus Reisreporter catolla)
Drents-Friese Wold in augustus (foto: Columbus Reisreporter catolla)